SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum

OM kód: 203028/002 | 6500 Baja, Szegedi út 69-73.

Intézmény logo

Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Tisztelt Látogató!

A Bajai Szakképzési Centrum Jelky András Technikum és Szakképző Iskola a város legnagyobb és legsokrétűbb középiskolája.

Jelky András 1754-ben szabólegényként indul útnak Bajáról, különleges tájakra vetődött, halálos veszedelmekkel nézett farkasszemet, végül sokat tapasztalt világutazóként tért haza. Tanulni vágyó szabólegény volt, aki azért indult a nagyvilágba, hogy mesterségbeli tudását gyarapítsa. Vajon milyen érzelmek kavarogtak az ezertitkú ismeretlen felé induló Jelky András lelkében? Mit érezhetett a mesterlegény, nekivágva a nagyvilágnak, hogy szakmáját tökéletesítse? A 18. századi céhes világban kötelező volt a mesterlegények számára a vándorlás, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek választott mesterségükben.

Ma már a XXI. század harmadik évtizedét írjuk. Felgyorsult a világ, a XXI. században pörög az élet. De szerencsére egy mai tizenéves gyereknek nem kell a nagyvilágba indulnia ahhoz, hogy szakmáját tökéletesen megtanulja.

Változó világunkban a szakképzés rendszere is egy folyamatosan átalakuló rendszer, amelynek valamennyi ága egyéb más (köznevelési, felsőoktatási, kulturális) alrendszerekkel is szoros összefüggésben áll; állandó alkalmazkodás révén tud csak megfelelni a szintén folyamatosan változó pénzügyi, foglalkoztatási, munkaerő-piaci, gazdasági és nem utolsó sorban szakmai kihívásoknak.

A szakmát tanuló felnövekvő gyermekek számára nélkülözhetetlen az értékteremtő munka presztízsének, rangjának rehabilitálása, annak érdekében, hogy a munka alapú társadalom gondolata az értékek hierarchiájában a méltó helyére kerüljön.

Természetes, hogy egy tanuló számára a legfontosabb munka a tanulás. Az iskola feladata, hogy a tanuló számára azt a biztos alapot nyújtsa, amely a későbbi megélhetését fogja biztosítani, vagy amelyből kiindulva tovább képezheti magát.

Minden fiatalnak a számára szükséges képzést kell biztosítani.

Célunk, hogy a város és a régió munkaerő-piaci igényeinek kielégítve, korszerű, piacképes szakmai végzettséggel rendelkező szakembereket képezzünk, biztos megélhetést jelentő szakmai ismereteket nyújtva.

Sokrétű intézményünk korszerű nevelési módszerekkel a szakmai képzések széles körét kínálja, amit kapcsolataink révén, nemzetközi színtéren is kamatoztat.

Biztosítani tudjuk tanulóink kollégiumi elhelyezését és ez által a tanítási idő utáni szabadidő hasznos eltöltését.

Iskolánkban elsődleges a tanítás és tanulás harmonikus egységének megteremtése, a sokoldalú személyiségfejlesztés.

Mottónk:       TUDÁS, BIZTONSÁG, JÖVŐ!

Napjaink gyorsan változó világában a munkahely megszerzése és megtartása egyre inkább a gazdaság igényeinek megfelelő, naprakész tudás és készségek, kompetenciák függvénye.

Az egyén az új és állandóan változó követelményeknek csak akkor tud megfelelni, ha a mai kor szellemének megfelelően „életen át tartó tanulással” egész élete során fejleszti, gyarapítja tudását, esetenként új pályát választ, új szakképesítést szerez. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a pályadöntés előtt álló valamennyi gyermek sikeres döntést hozzon az életpályája építése során - mind a szakmai életút kiválasztásánál, mind pedig az azon való haladás során.

Kisvárosunk terén iskolánk névadójának világjáró, nagy lendületű lépése bronzba van öntve, „ott lépked a magányos magyar vándor pörge kalapban, bottal a kezében a földgömbön, hirdetve a nagy utazó emlékét, aki ablakot nyitott a világra kortársainak”.

Juhász Imre
igazgató 

BemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum


Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola

6500 Baja, Szegedi út 69-73.

Telefon: +3679524100

E-mail: titkarsag@jelkybaja.hu

OM azonosító: 203028/002


2024Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola